I Kalundborg ligger en højskole hvis omdrejningspunkt er ernæring, motion og velvære – kort fortalt, for højskoler kan som bekendt så meget andet. Som tidligere højskoleelev ved jeg hvor meget man ser frem til dagens måltider, da de er samlingspunktet for både elever og lærere. Og sikke vi tog på alle sammen! For køkkenet bød især på gammeldags dansk mad godt med sovs til, og til aftensmåltidet var der altid dessert. Om aftenen var der aftenkaffe med kage. Hver dag. Måske de mange øl også gjorde sit til vægtforøgningen i mine fire måneder på højskole, for udover rengøring og vandreture i skoven, så var der ikke motion på mit skema, men derimod livsanskuelsesfag som filosofi, historie, psykologi og social hygge. Det sidste i massevis. Noget af det jeg husker køkkenet for, var deres tematisering af maden – fik vi rødbedesalat, så var der rødbedebøffer til osv. Knap så opfindsomt, og et af yndlingsemnerne blandt eleverne var da også at snakke om maden. Men vi blev mætte, og vi var glade.
Anderledes lader det til at være på Ubberup, for her er maden så populær at højskolen udgiver kogebøger med maden de serverer for eleverne. Mad som bliver til ud fra flg overbevisning:
Alle kan lære at leve sundt. Det er vigtigt, at den sunde livsstil holder i længden og bliver en del af hverdagen – også når man forlader højskolen. Derfor arbejder vi ikke med slankekure, trylledrikke eller hurtige lette løsninger, men derimod det lange sunde træk.
Vi spiser godt
Kostfilosofien på Ubberup Højskole kan sammenfattes til ”godt, sundt og uden afsavn”. Vi spiser sammen seks gange om dagen: Tre hovedmåltider og tre mellemmåltider. Vores køkken laver lækker dagligdags mad med masser af grønt, groft og kød i de rette mængder.
Med deres tredje udgivelse af en kogebog med let forståelige opskrifter byder de på gedigen hverdagsmad uden dikkedarer. Vel og mærke hverdagsmad af den sunde slags, og med hovedvægt på det grønne. Selve layoutet er jeg ikke så pjattet med, meget af det er noget gammeldags, og minder overordnet om samlehæfter fra 80,- og 90´erne, mest af alt fordi der til langt de fleste af opskrifterne er et foto foroven og opskrift forneden. Men den har sine øjeblikke udseendesmæssigt, og virker mest af alt som om den stikker i flere retninger.
Men til gengæld er bogens “om” afsnit meget informative og giver en god viden om tilberedning, mængder mv. F eks er der en guide til linser, bønner og ærter, samt om diverse kød. Ikke dårligt for én der er ved at bygge sin husholdning op, og har brug for et sted at slå op omkring forskellige fødevarer. I det hele taget vil jeg mene at kogebogen især er til den helt unge som ønsker en sund livsstil.
Der findes også et par sylte,- og relishopskrifter, hvilket jeg er ret begejstret for, da jeg jo selv slår på tromme for at flere laver den slags selv. Det bedste afsnit i bogen synes jeg er “Mad i en fart”, som overskriften indikerer, får du her en oversigt over hvordan du holder et basislager ifht at få stillet den hurtige sult, du får tips til hvordan du gør grøntsager klar til at kunne snacke af, du får en liste med hvilke sunde mellemmåltider du kan forberede og tage med hjemmefra og så får du en liste med hvilke tilvalg du kan vælge når du køber dig til det hurtige måltid.
Har du brug for sunde alternativer, så som opskriften på “Ubberupbaren”, en müslibar der lyder ret så lækker, en gave til et yngre familiemedlem der står og skal flytte i eget hjem eller måske trænger til inspiration til overkommelig sund aftensmad, så er dette en god kogebog.
Bogen koster 250 kr og købes her.
Indlægget er blevet til i samarbejde med Ubberup Højskole.